Årskrönika 2008

FÖRSVINNANDEN, FÖRPASSNINGAR OCH FARSOTER I STÖRSTA ALLMÄNHET . . . . .

KRONOBERGS TENNISKLUBB ÅR 2008 –

UPPLEVT, NEDTECKNAT OCH UPPLÄST PÅ DET 79:E ÅRSMÖTET.

Innan vi börjar tänkte jag bara kolla om Enarsson har kommit. Är det någon som har sett honom? Han har ju kallat till det här årsmötet – men det är ju ingen garanti för att han har kommit ihåg att han har gjort det och – ännu mindre att han är här. Är han det?Va bra – trodde ett tag att vi tappat Enarsson – rannsakade mig själv om jag skrivit nåt olämpligt i förra skrönan – men kan inte minnas att han blev speciellt hårt åtgången. Nej för mig får det räcka med hemlige Granlund . . . Nån som sett till honom förresten?

Nu verkar det som själva Granlundhistorien var en anka – och troligen mer hade att göra med att den skönlockige inte ville lämna sitt revir, dvs de Kungliga Katakomberna där han nästan dagligen ses smyga omkring – möjligen på hemligt uppdrag av general Låftman.

Granlund har för övrigt inbjudit undertecknad till tennismatch i Katakomberna så skadan var nog inte så stor – trots allt.

Men vi börjar som vanligt skrönan på det lite prosaiska viset, instiftat av den sedan flera år, från posten som generalsekreterare, pensionerade skriftställaren, tillika redaktören och tv-producenten Hedelin:
Vintermörkret vilar tungt över det gamla mytomspunna tennistemplet i Kristineberg, dit den anrika klubbens medlemmar har blivit förpassade. Förpassning är ett verb som klubbens medlemmar under åren fått lära sig vad det betyder. Likt romerna i Östeuropa, irländarna i Texas och låginkomsttagarna på fel sida om Sturegatan har de fått lära sig vad det innebär att bli hunsade och förpassade. Först från de Kungliga katakomberna och snart från Kristineberg . . .

Fast nu förhoppningsvis med mersmak. Planritningar för den nya anläggningen i stadslagen finns i stort sätt klara, finiansieringen är på väg att lösa sig och kan nu bara stans borgarråd sluta klia sig i huvudet likt vördande ordföranden när han tillämpar Rättesnöret live under sina matcher så kanske vi har en ny hall klar inom ett par år.

En hall som förhoppningsvis kommer att ta med sig det som idag gör att Tennismagasinet kallar den för den Mytomspunna hallen.

Hade en av den anrika klubbens mer prominenta medlemmar, tillika fd disponent i ett företag med specialitet korta varor – förstått det rätta värdet i sitt varumärke och samtidigt fattat hur att applicera och använda detta i rätt kretsar så hade den nya hallen kunna få ett rätt passande namn. Som det ser ut idag verkar det som det bästa vi kan komma upp med är Frionor Fisk & Tenniscenter eller liknande . . . Men vad gör man inte för lite deg . . . . Helt i stil med den anrika klubbens ageranden och intressen.
Bastuns krångelperioder kan återigen rapporteras till de perioder vördade ordförande Enarsson inte har varit barnvakt i London, vilse i Gästrikland eller på andra långtidsförättningar. Den har alltså fungerat perfekt under ganska lång tid.

Inbrotten i Kronisskåpet kan också i flertalet fall härledas till ovanstående tider vilket föranleder undertecknad att ifrågasätta vad som förvaras i detsamma.
Jag brukar alltid sluta det här första kapitlet med en tråkig nyhet och den brukar vara att klubbens stadgar ännu inte återfunnits! Dom är fortfarande borta och tyvärr är det sista gången jag kan rapportera om detta ty nu föreligger ju Rättesnöret -partsinlagan från som reglerar allt som går att reglera – framförallt på bana tre. Rättesnöret finns på hemsidan och uppdateras oregelbundet och efter eget huvud och spel av huvudförfattaren.

Detta har föranlett hallintendenterna att undersöka möjligheten att installera ett ”hawk-eye” system på vissa banor. Emellertid, och tyvärr har det visat för kostsamt – och vi har beslutat att eventuella tvister får lösas via hallens ene receptionist Åke ”Kråkan” Bengtsson – och det betydligt mer ekonomiska systemet ”Kråk-Eye”

Slut på det prosaiska och över till själva kärnverksamheten:
Gruppspelet våren 2007

Grupp 1

Vanns planenligt av Visbys svar på Andy Roddick – nämligen Per ”Bössan”Dahlström som sköt ner det mesta av motståndet och samtidigt mosade både axel och arm – på sig själv vilket senare skulle visa sig förödande för höstsäsongen. Men vad gör man inte för en punschbägare av ädel metall . . . Per skramlade ihop 21 pinnar följd av dammsugarförsäljare Loboda på 18 och fondförvaltare Carlsson på 17.

Kalkylen Backvall – för övrigt färdigsamlad vad gäller punschbägare verkar det som – fyra på 9 poäng. Lill-Hallert femma på 8 och MålarOlsson sist i gruppen på 4 poäng.
Grupp 2

Karlaplans stolthet Big-Bengt etta på 25 poäng följd av kejsaren av Oslo – Mats Ceasar på 21 d:o. Viotti och Lindholm delade bronset på 14 och drejar bi i gruppen.

Gentlemanna-Micke var gentil mot alla utom Porr-Olle som han snodde femteplatsen för med 5 poäng – Olle fick 3 poäng och respass. Trodde han då; Historien blev en annan. . . .
Grupp 3

Kronis enda heltidsproffs – Torald Svensson – slicade hem gruppen ett poäng före järnvägsbyggare Hallert på 17 pinnar, 3 pinnar före Backhand-Bosse Nordqvist på 15. Rena gubbracet i täten i den gruppen.

Nykomlingen, Väskdängare Genberg försäkrade sig om en fjärdeplats i gruppen med sina 10 poäng. Pälshandlare Eriksson belade näst sista platsen på 8 poäng och sist kom Robert ”Pärlan” Perlskog på 7. Kanske lättare att kommentera liret än att praktisera det – eller?

Grupp 4

Fyran – eller vår egen gärdsgårdsserie dominerades av vördade ordföranden Enarsson-Senarsson som otippad dök upp på de flesta matcherna och vann komfortabelt före handlanden i korta varor och kontorsutensilier – allas vår Korv-Anders Lindblom. 25 pinnar till Senarsson och 22 till Korven. Stenhårt blev det om platserna tre till fem där slutligen Gergö Turi-Kovats triumferade med 12 poäng före Roberto ”Salo” Sala 11 och Lill-Nisse Vinberg på 10. Tryckdirektör Svensson drejade bi och bevakade stenhårt sin sistaplats. Nåde den som rör den!!

Femkampen

Inga susande golfbollar, vinande yxor och skarpa skott den här gången. För få som anmälde sig till kalaset som vår käre Classe med Ryggens fru inbjudit till.

Bättre uppställning nästa gång manar vi!
Golf KM 2008 på Lindö Park

Undertecknad 16-handicappare tillhör kategorin som tycker att golf inte är en sport utan ett spel och – ”hur svårt kan det vara att slå på en stillaliggande boll?”.

Kommenterar inte eländet själv – utan idkar högläsning ur referatet från spelet:
Kronobergs vackraste golfspelare samlades på Lindö utanför Vallentuna fredagen 29/9 för att kämpa om den oerhörda äran att bli klubbens golfmästare 2008. Tyvärr regnade det hela förmiddagen men när Kronobergs hjältar samlades efter lunch sken solen och skänkte det skimmer som sådana människor förtjänar.
Alla spelade strålande och ett av de mest konstfulla slagen var Åkes golfsmörgås som studsade sju gånger på vattnet och sedan lade sig ganska nära det som vi kallar flaggan.
Efter fåraherdens inhopp förra året återtog Kejsaren tronen. Norskt i topp alltså. Er ärrade ordförande befäste sin ställning som eviga tvåan genom att mer eller mindre avsiktligt slå 9 slag på sista hålet. Norman bör ju vinna eftersom han ger de flesta och bästa bidragen till prisbordet. Ni som inte var med ska veta att prisbordet var mycket riktligt. Det räckte till två varv bland deltagarna. En bidragande orsak var nog att vi bara var fem som deltog!
En uppmaning från ordförande Enarsson som tydligen både var på plats och deltog:

Skärpning till nästa år resten av Kronobergs vackra folk!
Augustidubbeln

Tolv par kom till start och inte en enda omlottning i årets upplaga av Augustidubbeln. Troligen på grund av att undertecknad generalsekreterare inte var inblandad i vare sig lottningen eller spelande. Tävlingsprotokollet som gick upp i rök i fjol klarade sig också helskinnat genom hela tävlingen och där kan man läsa att Torald Svensson, efter förlust i första omgången tillsammans med Väskdängande Genberg, spelsuget axlade FackverksOlofs mantel och klev rakt in i finalen tillsammans med Thomas Kulti. Stark och modigt jobbat av Torald som dock fick tji. Knutte Batong och Visbys Roddick vann finalen med 10-6.

Gruppspel hösten
Grupp 1

Vårens holmgångar blev förödande för Visbys Roddick som fick akuta arm- och axelproblem och var tvungen att ställa in. Alla – framförallt Fondförvaltare Carlsson drog en lättnadens suck och Carlsson vann gruppen på 21 poäng före Kejsaren av Oslo på 16 och dammsugarnasare Loboda på 15. MålarOlsson och Valhallavägens professor Kalkyl delade fjärdeplatsen på 9 pinnar. Karlaplans stolthet – Big-Bengt nergrupperad!
Grupp 2

Jonas Lindholm – utan smek- och öknamn – ännu så länge – tog komfortabelt och överlägset hem grupp två på hela 30 poäng. Porr-Olle Hofvander köpte nya spadar av generalsekreteraren och – si det hjälpte. Knep andraplatsen på 20 poäng tätt följd av Gentlemanna-Micke Fahlander på 17. Väskdängare Genberg fick sällskap av en annan färsking – Air/Buss Hjalmarsson – båda på 12 poäng.

Sist i gruppen och på dekis till trean blev Backhand-Bosse Nordkvist och vårt enda tennisproffs Torald ”Torvald” Svensson – 9 poäng vardera.

Grupp 3

Även kallad polikliniken, och med tanke på alla farsoter som härjat i gruppen under hela hösten är det otroligt att några poäng alls är utdelade.

Gruppen dominerades av Ungtuppen Torell på ointagliga 28 poäng. Dock inte lika dominerande som Senarsson vill framhärda – möjligen i deras match! Inte lika unge generalsekreteraren Lehman tvåa på hyggliga (reds egen. anm.) 21 poäng.

Senarsson själv lyckades ta sig till anläggningen flera gånger utan ledsagare och fick vi dessa tillfällen ihop hela 16 pinnar. Stort hopp ner till resten av gänget – Korven Lindblom skrapade ihop 8 poäng. Olofsson 5 – hur många på w.o. förtäljer inte historien – och Pärlan Perlskog lyckades undvika nollan med sina 2 ihopskrapade poäng.

Pälshandlare Eriksson tog sin Mats ur skolan på ett tidigt stadium.
Grupp 4

Lite Fältskärns berättelse också över grupp fyra där Kjelle Argelius utgick ur gruppen p g a skada. Återväxten i klubben avspelade sig under hösten i gruppen då gentlemanna-Mickes två söner – Lill-Falander och Mini-Falander joinade klubben.

I prästbetygen står Kalle och Erik och Kalle gjorde rent hus i gruppen och vann före bror Erik. 26 respektive 23 poäng. Roberto ”Salo” Sala trea på 15 före Gergö T-K på 12. Stenhårt i bottenstriden där Tryck-Göran Svensson knep sistaplatsen strax efter Lill-Nisse Vinberg. Båda på 3 poäng fast Nisse 5 game bättre. Håll i dig Mats Carlsson. Göran är på G! Slow starter men väldigt på G!

Vindsröjningar har vi inga längre . . . .

För er som är nya i klubben kan jag berätta att vindsröjningar var benämningen på

dubbelspelet som föregick på vinden i den Kungliga Tennisladan på Lidingövägen. Här i Stockholms Tennishall spelar alla på lika villkor. Inga vindsröjningar m a o.

Tänkte be självaste dubbelgeneralen Anders ”Gotland” Christensson säga några ord om dubbelgruppen:

Stora och Lilla KM
LILLA KM

I finalen besegrades Päls-Åke Eriksson av Gunnar ”Loket” Hallert med 12-5 varpå Gunnar blixtsnabbt drog till Västindien för att leka lokförare och konduktör på riktigt – fast han skall bygga banan först.

Värt att notera är att Fackverket Olofsson som normalt brukar finnas på både övre och undre halvan i lilla KM inte kunde återfinnas alls. Inte heller hade han lyckats mygla sig in i stora KM heller. Märkligt!

Håller han månne på att tappa stinget helt.

STORA KM – en vänstervriden affär

Stora KM färdigspelades som vanligt just innan denna skrönas pressläggning och blev en jämn och tät historia mellan två vänsterpjattare. Dammsugarförsäljare Loboda vann över Kalkylen Backvall med setsiffrorna 6-5, 6-5. Det gäller att utnyttja greenfeen som golfaren sa när han slog över bollen på angränsande fairway . . . .

Vinsten blev tydligen rätt betungande för dammsugarsäljaren som nu tar time-out ett halvår men tror sig vara någorlunda på benen igen till hösten.

Så till den 79:e verksamhetsepilogen.
Alla verksamhetsepiloger går till historien, så också denna 79:e.

Det mest dramatiska som hänt under verksamhetsåret är väl att sladden till drickakylen under långa perioder varit försvunnen och den anrika klubbens medlemmar har fått halsa fickljummen kobbel på tisdagskvällarna. För att råda bot på detta har jag därför beslutat att skänka en liten hedersgåva till klubbens ordförande – i och för sig med risk för att han under kvällen lopp kommer att tappa bort den – men lite får man chansa. Sven kom fram!
Eftersom det brukar bli ett visst medlemstapp efter mina skrönor så garderar vi varje år med att ta in ett antal ny ”hang-arounds” och under året som gått har följande kronprinsar tagits in i den anrika klubben:

Erik ”Mini-Fahlander”

Kalle ”Lill-Fahlander”

Anders ”Hjalmar” Hjalmarsson

Thomas Kultti

Anders Torell

Har ni inte fått några smeknamn ännu så kommer det – var så säkra.
Vördade ordföranden har till uppgift att presentera desamma men om han skulle glömma det – vilket jag inte håller för otroligt – så har jag i alla fall nämnt dom.

Och för att dom inte skall bli för skärrade av att ha kommit med i klubben och allt vad det innebär kan jag nämna lite om själva säkerhetsarrangemangen och medlemsprövningen i klubben som numera inte ligger under SÄPOS jurisdiktion utan har övergått till RKP, dvs Rikskriminalpolisen och kriminalkommissarie Hans Knutsen-ÖY alias Knutte-Batong. Batongen sköter alltså säkerhetstänket, kollar renheten i nykomlingars pälsar, källsorterar era sopor – om ni inte gjort det själva – och kör lite allmänna slagningar mot Craydatorn i nere i Kronoberget. Allt för att hålla säkerheten på en maximal nivå i grupp och mästerskapsspel samt se till att risken att det minkar i tipskassan, korvförrådet och läskeblaskbacken minimeras.

För att ni skall förstå allvaret i Batongs arbete citerar jag en intervju med honom i Dagens Nyheter från september 2008 apropå detta problem:
”Vi slår inte till mot alla på en gång. De tillhör olika falanger och nätverk, säger Hans Knutsen-Öy på Rikskriminalen.

Han berättar vidare att Rikskriminalen under en längre tid har kartlagt de 100 mest misstänkta i hela Europa. Senast deltog den svenska polisen i en samordnad insats i nio europeiska länder. Totalt greps 75 personer som påstås tillhöra samma nätverk.

– Där var det den franska polisen som har spanat mot ett nätverk. Det är ganska fantastiskt att nio länder med olika rättssystem kunde göra en samordnad insats. Det har aldrig hänt förut, säger Hans Knutsen-Öy.
Så håll i tipspengar, korvbitar och annan lös egendom – det går vilt till därute om man får tro Batongen!
Som vanligt är jag väldigt tacksam för att ni orkar sitta här och lyssna på det sista pekoralet från min sida. Jag överlämnar härmed pennan till min efterträdare som jag

hoppas skall tillföra något nytt och spännande till skrönskrivandet i Kronobergs Tennisklubb – utan alltför stort medlemstapp . . . . .
Tack för ordet
Generalsekreterare LehmanKommentarer är stängt.