Årskrönika 2003

ÅRET 2003 SOM DET UTSPELADE SIG I KRONOBERGS TENNISKLUBB – att läsas upp på det 74:e årsmötet.

Pass på! Det gula neonskenet kämpar orestaurerat och blekt mot Värtans tunga dimma som större delen av säsongen sveper in över den gamla tennishallen. Hittills har det trygga ljuset undkommit kungliga klubbens klåfingriga vision. Och genom Kronis 74:e verksamhetsår har neonskylten likt en välbekant fyr vid hemmakusten, tisdag efter tisdag, väglett oss till ett par timmars nappatag på hallens anrika kulvertbanor.

Visst har ansiktslyftningen förändrat en del för klubbens medlemmar. Polerade stengolv smyckade med mystiska mönster och igenmurade trappavsatser förvirrade initialt de ärrade kroniskämparna, som på snabba sulor i decennier hemtamt slunkit nedför de urholkade bekanta trappfossilerna på väg till Cosy Corner. Nu tog det några omgångar för medlemmarna att lära sig vilka platser i omklädningsrummet som de virvlande rännilarna från felkonstruerade duschar forsade förbi. Men efterhand hittar de åter torrskodda vägen till korv- och tipslådan. Till glädje för de prövade medlemmarna är det mesta sig likt därute på själva slagfältet. Samma taskiga ljusförhållanden, samma drivor av gult bolldam som vid häftig andhämtning sätter sig i luftrör och näsborrar.

Gudfader Bengt styr och ställer som vanligt men det finns tecken som tyder på att järngreppet han tillsammans med den onämnbara vid köksbordet haft klubben i, något lite har skruvats upp. Så t.ex. har ingen av de nya medlemmarna i klubben hämtats från Tranholmen, den till synes oförargliga lilla ön därute i Värtan, som medlemmarna kallade för Lilla Sicilien och vars silhuette fyllde dem med fasa. En majoritet av klubbens medlemmar utgjordes av Tranholmsmaffian. Men ett rättrådigt arbete, förvisso icke helt utan risker, av Unge Isac, Kung Åke och nu under vårt senaste år tillsammans, Kenya-Svenne, har skapat en klubb som står mycket nära någonting som med lite god vilja skulle kunna liknas vid ett slags föreningsdemokrati. Se bara på rådgivaren Korv Anders. Som alltid på en knapp steglängds avstånd från Gudfader Bengt, men utan den avlånga svarta börda som han så hotfullt varit beredd att använda vid minsta incident. Numera levererar denne Gudfaderns consigliore sin medwurst färdigskivad. Är inte detta ett steg mot demokrati, än så länge, det håller jag med om, i en primitiv form…men ändå. Och, detta vill jag ska komma till er kännedom här i kväll, vår modige ordförande Kenya Svenne, har inför mötet inte tvekat att ställa Gudafadern mot väggen: Han anmodade Gudfader Bengt, med stadig blick och utan darr på rösten att ta fram klubbens stadgar…jag hörde det själv. Stadgar, grunden för ordning, kontinuitet, medlet mot fusk och korruption.

Ett knappt skönjbart ögonblick, en ynka nanosekund, tyckte jag det såg ut som om Gudfadern var i gungning. Så återfick han fattningen och svarade:

-Köksbordet. Var skulle det nu för fel på köksbordet?

Det är klart. Mot det argumentet står t.o.m. Kenya Svenne sig slätt, men frågan är i alla fall ställd. Och en vacker dag, måhända många år bort, men en vacker dag köksbordet sålt…

Till själva verksamheten:

Kapitel 1 – Gruppspel våren

Grupp 1

Släkten Hofvander tar ett stadigare grupp-ett grepp. Olle kom tvåa på 18 poäng och Johan Hofvander fyra på 14. Däremellan på bronsplats finner vi gamle Gentlemanna Micke Fahlander som fick ihop 17 pinnar. Nisse Nys samlade bara tre ynka poäng. Lite överraskande men det kan vara den vändande konjunkturen som har en menlig inverkan på Nisses spel. Mer jobb – mindre tennis. Konstapel Granlund var inte bättre han, orsaken till den ringa utdelningen är som vanligt hemlig. I bästa fall öppnas SÄPO:s arkiven om sådär en 50 år – herregud, vem vet vilka sanningar vi då få läsa om Kronis.

Lika förutsägbart som Urbans fotfel, lika säkert som Classe Bromans ryggskott, lika självklar är segraren i grupp 1: Torbjörn Backvall. En gång kallad den skygge, mer relevant kanske att ge honom tillnamnet Stygge. Torbjörn vann i våras på 24 poäng .

Grupp 2

Carlssons grabb visade sig inte bara ha farsans grundteknik. Han kunde till skillnad från Håkan röra sig både i sid- och djupled. Målar´n och Seglar-Lasse hade nog inte räknat med det. Efter Mats Carlsson på 24 poäng kom Målar´n tvåa på 19 och Lasse Andrén trea på 15 poäng. Svär-svärsonen Micke hängde kvar på 13. Kenya Svenne och Kjelle fick respass ur gruppen på 8 respektive 1 poäng.

Grupp 3

Ischias Owe, som kan se tillbaka på en i stort set skadefri säsong, vann på 24 poäng. Förre tomatkungen, tandteknikern och busschauffören Anders Magnusson knep andra platsen före J-R. Båda slutade på 15 poäng men Anders hade några game plus på J-R. Åke Ericsson, som volleyattackerar något snabbare och mer beslutsamt än Stefan Edberg på sin tid, fick ihop 11 poäng. Grabbarna i trean lärde sig snart hur man spelar mot volley Åke. Första set är bara att släppa. Åke kör som ett ånglok mot nät och trycker in sin volley. Men så tar ånga slut och sedan är det enkelt. Volley Åke verkar ha hoppat över konditionspassen. I andra set var det ofta tveksamt om han skulle orka kasta upp bollen i egen serv. Åke kom fyra.

Undertecknad tog 8 poäng. Endast gamle Fackverks Olof var sämre. Obekräftade rykten gör gällande att han efter ett par omgångar desperat sprayade 5-56 på sin gamla benställning. Men rostangreppen på det snillrika skydd som skulle fått Jean Eifel att häpna och gamle konstruktören Heidenstam att förneka samröre med fackverksfyren på Högarna, rostangreppen var för långt gångna och Olof skrapade bara ihop 4 poäng.

Grupp 4

Torald Svensson följde upp triumfen i femman med en ny i fyran. Sannolikt snabbaste gubben i klubben. 23 poäng till Torald. Leffe Högstedt kom tvåa på 18 poäng. Urban med fotfelet trea på 16 poäng, Roger i Kassan fick 12, Ernie på Linjen 5, Fältskär`n Henriksson 3 pinnar och Batong Knutte skadade sig och kom jumbo i denna sjumannagrupp.

Grupp 5

Trots sina sporadiska visiter mellan otaliga golfresor till världens alla hörn, knep Korv Anders första plats före Frondell junior. Korv Anders samlade 21 poäng, Junior 18. Berra utan Backhand kom trea på 13, Lill Nisse fyra på 11 poäng, Minolta Björne knep 10 poäng och Staffan Hellman jobbade positivt målmedvetet trots lungsot, sendrag, pölsa, palt och andra norrländska specialiteter ihop en poäng.

Vårens Vindsröjning

sköttes av Classe med ryggen, Håkan Karlsson, Keithan, Unge Isac, Gudfadern själv samt Stickan Sahl.

Kapitel 2 – Golf KM

Åtta kom till start. Det är hyggligt jämfört med föregående års fem deltagare, men fortfarande alldeles för få med tanke på vilket fint arrangemang Keithan fixar på Österåkers golfklubb varje år.

Tolv hade anmält sig men då vet man att tävlingsledaren själv nästan alltid drar på sig någon farsot. Så också i år- Keithans gjorde en Broman, ryggskott alltså. Per Olofsson har också en lång tradition av utebliven inställelse. Nisse Nys deltar sporadiskt, dock ej denna gång. Kenya Svenne fanns på anmälningslistan liksom ifjol. Då var han en vecka för tidig till österåker. Kanske var Svenne en vecka sen i år? I varje fall var det ingen som såg honom på den i god tid utlysta speldagen.

Ok. Vi lirade på så gott vi kunde trots de saknade kamraterna. I vår fyrboll: Ejevall, Roger i Kassan., Volley Åke och undertecknad, kunde vi tacksamt konstatera att vi sluppit Ernie. Alla vet ju att Ernies telefon kan ringa i vilken baksving som helst om hans börsmäklare behöver köp eller säljbesked. Kanske glädjen över detta fick oss att tappa skärpan något. Första nio var vi några stycken som höll jämna steg med Ernie, men sedan sa någon: Tänk om Bengt..! Därmed var det kört i vår boll. Gudfadern brukar dyka upp på sista nio. Han älskar att vara caddie men har en förmåga att skrika över fairway, promenera sönder puttlinjer och hånskratta när någon stackars kronismedlem slicar out eller så. Han kom aldrig men denna påminnelse om att han faktiskt kunde dyka upp raserade vårt spel.

Den ende publikrepresentant på plats var etikettens grand old manSvenne Holmberg. Alltid lika trevligt med Svenne på banan.

Nåväl. Ernie vann förstås före Volley Åke och undertecknad. Ernie på 76 slag, Åke och jag hade 82 – Åke bättre sista nio. Därefter en rad gentlemän: Kjelle Argelius, Gamle Kung Åke Hansson, Roger i Kassan, Lill-Nisse och Lennart Ejevall.

Kapitel 3 – Augustidubbeln

Lagom till medlemmarna hostat det värsta ur sina bolldammslungor är det dags att krypa in i hallen igen.

Sedan visionen blev verklighet har vi ju dragit igång säsongen tidigare än förr. Augustidubbeln hade som vanligt god anslutning trots att det numera är klarlagt att lottningen är totalt riggad. Skenbart av Roger i kassan och Unge Isac som dock bara är målvakter åt Gudfadern, som i sin tur endast är ett lydigt verktyg i La Donna Birgits händer. Isac fick förstås som väntat en kompetent dubbelkompis i Kenya Svenne och Roger i kassan spelade händelsevis också med en elitrepresentant, Ola Hallert. Så mycket roligare att ett renhårigt dubbelpar triumferade över korruptionen. Målar´n och Classe med Ryggen vann finalen i Augustidubbeln över Micke Fahlander och Batong Knutte med 14-8.

Grattis! Ni är verkligen värda vandringspriset i glas som en gång skänkts av en medlem vars namn Gudfader Bengt sedan länge förbjudit oss att uttala.

Kapitel 4 – Gruppspel hösten

Grupp 1

Sju kronisgubbar gjorde upp om segern i klubbens högsta division. Och minsann, den oövervinnelige fick efter ungefär ett decennium av triumfer möta sin överman. Mats Carlsson vann ettan före Torbjörn Backvall. I det inbördes mötet tog Mats första set, 6-3, Torbjörn tog det andra icke fullbordade med 4-2. Mats släppte faktiskt några poäng till Skoningslöse Olle och Målar´n och hade inte Backvall förlorat mot Ola Hallert, Backvall fick bara en poäng med sig där, så vet i sjutton hur det hade gått. Grattis Mats Carlsson! Jag ser att farsan är lite rörd. 28 poäng till Mats, 24 till Backvall och Ola Hallert, Kung Åkes nevö, kom trea på 19 poäng. Målarn Olsson blev fyra på 18 poäng, Skoningslöse Olle femma på 8, Kusin Johan fick också ihop 8 poäng och gentelemanna Micke blev sjua på 6 poäng.

Grupp 2

Seglar Lasse Andrén erhåller ännu en punschbägare efter sin seger i denna grupp. 21 poäng vann han på. Tvåa kom svär-svärsonen Bykvist på 17 poäng. Trea Nisse Nys på 16, Fyra Ischias Owe på 7, Magnusson i Munka Ljungby femma på samma poäng och konstapel Granlund kom sist i tvåan på 5 poäng. Det finns indikationer på att den sistnämnde av sin arbetsgivare beordrats till denna jumboplats. Enbart för att komma ner i de mörkare kulvertarna där man ännu inte helt kartlagt Kronis skumraskerier.

Grupp 3

Volley Åke måste ha förbättrat kondisen något eftersom han vann på 18 poäng. Torald kom tvåa på 15, kenya Svenne trea på 12, Johan J.R. Ryd fyra på 5 poäng och Leffe Högstedt femma på 2 poäng och Kjelle Argelius skadade sig. Tyvärr tar både Leif och Kjell en time out

kommande vårtermin.

Grupp 4

Fackverks Olof triumferade före undertecknad. Per på 19 poäng, jag fick 12 liksom Korv Anders som dock hade lite sämre gameskillnad. Urban med fotfelet manövrerade sig som vanligt taktiskt kvar i gruppen på åtta poäng, Roger i Kassan likaså på 2 poäng. Ernie på Linjen förpassades efter skada för första gången ner i grupp fem.

Grupp 5

Anders Lehman gjorde debut i Kronis med en gruppseger. Anders fick ihop 23 poäng, Frondell Junior kom tvåa på 19, Fältskär´n Henriksson trea på 18, Lill Nisse fyra på 12, Batong Knutte femma på 9 och Göran Svensson kämpade hedersamt men knep till slut ändå inte någon poäng. Grattis Göran ändå till din debutinsats i Kronis. Det tar ett tag att lära sig allt tjuv och rackarspel. Lehman hade ju fördel genom att Per och jag hela sommaren ute på Svartsö gick igenom gruppen, Anders var t.ex. helt införstådd med att det bara är att lägga över bollen till Knutte så slår han ut sin batongforehand så bruket lossnar i kortväggen.

Vindsröjningen

Sköttes förtjänstfullt av Classe med ryggen, som för omväxlings skull dragit på sig en tennisarmbåge. Håkan Carlsson, Minolta Björne, Unge Isac, Norrlands Hellmann och Stickan Sahl har också varit med och dubbelröjt under våren.

Kapitel 5 – Stora och Lilla KM

Stora KM avgjordes i ovanligt god tid före årsmötet. D.v.s. i tisdags. Förr räckte det om man påbörjat avgörande set till kaffet på årsmötet.

Nåväl. De flesta kännare ansåg att den verkliga finalen stod i semiomgången mellan Mats Carlsson och Torbjörn Backvall. Det såg inledningsvis ut som om Mats skulle snuva Torbjörn även här. Han vann första set i semifinalen. Men sen kom en revanschsugen Backvall och tog dom följande seten. På den andra halvan smög Målar´n fram med w.o.-seger i kvarten och så slog han i semi ut Ola Hallert. Därmed var saken klar. Jag skrev genast ett kort finalreferat där jag sedan bara kunde fylla i Torbjörns segersiffror i två raka. Förlåt Målar´n! Hur kunde jag. Din finalinsats är litet av idrottshistoria. Du visade att ingenting kan tas för givet. Med vilja och iskall taktik kan man besegra den bäste, eller den förmodat bäste. Med långbollstaktik fick Målarn´n Backvall på fall, de historiska siffrorna skrevs till 6-3, 5-6 och 6-3. Grattis Målar´n

I Lilla KM vann J.R. sin första stora seger. Förmodligen inte den sista.Han besegrade Leffe Högstedt i finalen. Sedan J.R. väl lämnat grupp fem utvecklade han sin tennis termin för termin. Nu har han enkelt spelat sig kvar i grupp tre under några år. Hans väg till finalen gick via segrar över Roger i Kassan, Ernie, Owe och så två raka finalset mot Leffe, 6-2. 6-4. Grattis Johan.

EPILOG

Så har vi nått epilogen i historien om det 74:e verksamhetsåret. Strax ska alla välförtjänta vinnare föräras punschbägare och andra pokaler. Den förgyllde Gubben ska vandra vidare från den nuvarande innehavaren …………… och ………….. får släppa ifrån sig Knuttes rookieutmärkelse till en ny hjälte.

Vi ska också i denna mörka tid av vinterslask påminna om de syren- och brännvinsdofter som väntar oss hemma hos Classe på Tusmötevägen om några månader, genom att nämna den stolte femkampssegraren ………… namn.

Summerar vi verksamhetsåret är det mesta sig likt. Keithan har som oftast fått hålla till godo med halvtomma bollrör, Lill-Nisses snapsvisa har blivit allt obegripligare, medan de flesta medlemmarna nu väl känner den hemska slutstrofen i Nisse Plåtis Nys storkhistoria. Klubbens åldermän vid sidan av Gudfadern, Urban med sitt underbara fotfel och Ernie med avskydda lobbar på linjen håller fortfarande sina motståndare nere i mental brygga. Backvalls välde känns visserligen inte lika utdraget som jura-tiden längre, men ingen här ikväll tvivlar väl på att han har kapacitet att ta tillbaka alla titlar.

Nya medlemmar har som sagt kommit till klubben. Välkomna. Ni kommer att färga in lugnt allesammans. Ni vet inte om det men det är inge tillfällighet att just ni kommit med. Konstapel Granlund har register för sånt där. Och när ni betalat medlemsavgiften till Roger i Kassan så kan ni vara stolta över ert medlemskap i stans mest kuriösa tennisklubb. Men nämn det inte för någon. Kronoberg talar man tyst om på förbundet och Kungliga Klubben skulle aldrig erkänna att vi finns i hallen. Men någonting säger mig att en gång kommer gamle Mr G att lyftas från sin statysockel framför entrén till förmån för Gudfader Bengt. Kanske kan vi garnera runt honom med några blygsammare byster av Kenya Svenne, Unge-Isac och andra som utvecklat den speciella form av tennisgemenskap som finns i Kronis.

Till slut vill jag tacka för ert tålamod, för att ni i tolv år stått ut med att jag i princip upprepat samma långa årsberättelsetext år efter år. Ett speciellt tack till alla er som genom åren utan minsta antydan till missnöje, helt oförtjänt och utan någon som helst verklighetsförankring fått klä skott för fotfel, batongverksamhet, maffiametoder, torgskräck, korvspäck, bristfälliga backhands, olovlig spaningsverksamhet, läckande tackplåtar, ålandsragg, för trånga byxor, riggade lottningar samt en mängd andra personliga påhopp. Förlåt. Tack för ordet.

Hans Hedelin

Sekreterare.Kommentarer är stängt.