Verksamhetsberättelse för Kronobergs Tennisklubb 2012

Verksamhetsberättelse för Kronobergs Tennisklubb 2012

 

 

Tempot i det moderna samhället ökar oavbrutet. Det är viktigt för en ärorik klubb som Kronoberg att hänga med. Den rödrutiga duken på köksbordet har i denna anda bytts till en grönrutig.

 

Året som gått blev ett bra år. Liksom 2011 blev det inget pris till vår norman, Mats Caesar, Kjesaren av Norge. Di har sin olja, men spela tennis och spela golf, det kan di icke! Dock kom han högst på en lista: Hallens decibellscore.

 

Sveriges Offentliga Utredningar nr 6 från 1946 som avhandlar huruvida Kronoberg ska utöka verksamheten med en dam och/eller ungdomssektion har grundligt gåtts igenom av styrelsen och inbjudna experter. Ett endagarsseminarium avhölls på ett av stadens billigare hotell som vi tipsades om av en viss statlig organisation. Styrelsen redovisade klubbens medlemmar för deltagarna. Av taktiska skäl ströks medlemmen Porr-Olle. Tyvärr var Mathias Dahlgrens lunch både riklig och blöt och eftermiddagens slutsatser blev något svårtolkade, om man säger så. Styrelsen vill dock tacka medlemmarna så hjärtligt för den fina lunchen. Den, alltså styrelsen, har senare insett att viktiga frågor som dessa bör få en internationell belysning. En viss statlig organisation har tillfrågats om de känner till något billigt hotell i Paris.

 

Under många år hade klubben en grupp som bara spelade dubbel en timme. Den var belamrad med avdankade, halta och lytta, reservdelsutrustade f d aktiva medlemmar och var ett tecken på klubbens omfattande omsorg om sina gamla. För våra många nya medlemmar bör berättas att det är dessa tidigare aktiva som sitter i sina färdtjänstfordon och protesttutar utanför hallen varje tisdag. Styrelsens djupt fårade pannor är tecken på den möda vi lägger ner på att skaffa en timme till i hallen. Vi är övertygade om att vår kontinuerliga dialog med f d Generalsekreteraren men numera enbart Halldirektören, Läkköttet Lehman kommer att ge resultat. Vi sätter en ära i att än en gång kunna rulla in en dubbelgrupp.

 

Fältrapport

 

Våren 2012

 

Grupp1. Han som springer på alla bollar, Väggen Hjalmar, bjöd faktiskt Hårbandet Carlsson på en match. Han tog två poäng mot mäster Carlsson men det var en för lite. Det blev 21 totalt för Väggen mot 22 för Hårbandet. Väggen var alltså överraskande duktig på banan men urusel som vice ordförande i styrelsen. Han lär göra sin sista timme i den rollen just nu inför det stundande valet. Han genomförde nämligen en mycket klantig lottning nyligen av Lilla KM 2013 där undertecknad, Eder T, numera Lill-Kaggen, riskerar att bli utslagen i sin första match.

 

Pojken Backvall fortsatte att spela bra och 17 poäng räckte till tredje plats. Yngstingen Backvall fortsatte att panga på men när bollarna kom tillbaka som de inte gjorde hos veklingarna i grupp 2 så pangades det sedan ofta utanför linjerna. Kvar i ettan dock.

 

Vi förstod ju alla att grupp 1 var alldeles för hög nivå för Dator-Erik och Hm-hm-Olle. Ungdomlig enthusiasm (nåja, han fyller strax 33) eller en snygg backhand (han, Porr-Olle) räcker inte i grupp1. Man måste kunna spela tennis också!

 

Grupp 2. Junior-Jonas vann gruppen överlägset med samma poäng som överraskningen, gamle klanhövdingen Micke Fahlander. Klanbyggande lönar sig uppenbarligen. Motståndarna knäcks av den lobby som står runt banan och hojtar när Hövdingen spelar. Att det skulle räcka till avancemang till ettan var det dock ingen som trodde. Junior-Jonas visade ungdomens svaghet och halkade på väg upp till grupp 1. Inte på ett bananskal men väl på en slice-ad hälsena som krävde time out.

 

Kjesaren skrek sig fram till tredje platsen och fick tyvärr flytta upp när Junior-Jonas juvenila sena sprack. Målarn Olsson spelade som vanligt smart men koncentrationen verkade vara någon annanstans och han stannade i mitten.

 

Nollan Kultti med sin toppade forehand knep en poäng mer än Håret Hillbrand. Nollan fick en gratisplats i tvåan av Junior-Jonas sena men Håret flöjtade sig till trean.

 

Grupp 3. Noviserna i trean skrämdes av Äldsten Backvalls sjörövarbindel och han knep enkelt segern. Trojanen Steen som normalt har slagen inriktade på hängena bakom banan fick in en och annan kanonforehand men kom ändå en hel poäng efter enögde Äldsten. Flyktige Brillioth och  Dagis-Dinell la sig i mitten men i botten blev det en hård strid. Vet ni vad Lobban gjorde mot Eder T numera Lill-Kaggen? Just det, han lobbade och Lill-Kaggen har bland mycket annat väldigt svårt med välplacerade lobbar. Förnedrad sjönk Lill-Kaggen till fyran med hela sin poängskörd d v s en.

 

Grupp 4. Alpinisten Genberg har återhämtat sig från sitt danspladask i Alperna. Valsade sig fram till en överlägsen seger med 26 poäng. Proff Jacobsson spelade om inte proffsigt så tillräckligt bra för att med en hel poängs marginal ta andraplatsen före kacklet Kaklet Olsén . Brorsan Fahlander fick mest agera lobby för Hövdingen och kunde inte riktigt koncentrera sig på spelet i fyran. Dock kvar i mitten tillsammans med Janusz Smurawa som slutade för att han hade ett arbete att sköta. En annan som slutade var reservdelsmannen, Fackverket Olofsson som även under terminen mest var frånvarande och vann WO-statistiken med 3 bortgivna matcher.

Sjökapten Lindblom seglade ensam ner till Gubbens grupp.

 

Grupp 5. Demokratiglorian i Kronoberg sitter lite snett. Kan det vara demokratiskt renlärigt att ha en ständig valberedning. Visserligen heter den något så fint som Kloker och Toker men ändå. Vid förra årsmötet togs dock ett sensationellt steg i demokratiriktning. En Redaktör lades till i valberedningen. Ingenting är beständigt i dessa tider. Förutom det att i grupp 5 spelar alltid Gubben och Lill-Nisse. Gubben förstärkte sin plats i botten med 0 poäng men kan Lill-Nisses 7 antyda en kommande revolution?

 

Tokturen Askerud som turligt nog för oss andra inte är här i år och renrakar prisbordet, tog hem femman med 21 poäng. Krossen Bördin höll en del slag inom linjerna men förlorade snöpligt nog mot Falukorven Karlefors med en poäng. En Toktur och en Falukorv till fyran. Cribba Martinssons pingisspel passar bättre på bord än på golv men han distanserade klart de ständiga (??) gruppmedlemmarna.

 

 

 

 

 

 

Lilla KM

 

Lilla KM präglades av ett rekord och en överraskning. Rekordet stod Sjökapten Lindblom för; 0-14 mot Dagis-Dinell. Överraskningen var att Falukorven gick till semifinal utan gameförlust. Han vann på två WO men otursförföljd som han är fanns det en motståndare  av kött och blod i semin. 8-2 till Dagis-Dinell.

 

I övrigt kan noteras en hatmatch  i första omgången. Kaklet kacklade och Lobban lobbade. Ni förstår hur det gick men mot Proff Jacobsson i nästa omgång kom lobbarna snabbt tillbaka och även om Lobban kan röra ganska snabbt på sin lite knubbiga kropp så blev det 7-5 till Proff.

 

I semin gick det enklare för Proff, det blev nämligen wo. Tänkte motståndaren, Alpinisten Genberg, föredrog att åka på en dans- och sångtävling i Jottaheitti.

 

Ingen har antecknat hur det gick i finalen men consensus verkar vara att Dagis-Dinell var en värdig vinnare.

 

 

Hösten 2012

 

Läkköttet, dvs f d Generalsekreteraren, numera endast Halldirektör Lehman har normalt i den här inledningen på ett nytt tennisår fått utstå rena smutskastningen. Nu ska endast konstateras att han är en hedersman som stenhårt har jobbat för att vi ska få en timme till för reservdelsgänget men att uppgiften är övermäktig varje levande person. Eftersom Kronis infört nolltolerans mot korruption har denna nya syn på Halldirektören inget som helst samband med att han generöst bidragit till årets prisbord.

 

Augustidubbeln

 

I Kronobergs anda av absolut demokrati var det naturligt att låta ansvaret för Augustidubbeln rotera och skötas av föregående års segrare. Det har inneburit en tävlingsmässig fördel för dem som inte vann eftersom segrarna notoriskt undviker att dyka upp och sköta arrangemangen. Därigenom minskar konkurrensen för oss övriga men den organisatoriska röran som omger Augustidubbeln blir desto större. Från kampen i augusti finns t ex inte en siffra eller bokstav antecknad. För en person som eder Lill-Kagge som bygger all sin text på fakta och totalt avstår från fabulering är detta en mardröm. Tur då att mardrömmen matchats av en sanndröm. Den visar en hård kamp mellan Fredrik Atleten Muren Andersson och Proff Jacobbson å ena sidan nätet och Dagis-Dinell med Fotfelet Willart på andra sidan. I femte set som spelas utan tiebreak vinner Proff och Atleten med 22 – 20. Ett rekord i Augustidubbelns historia! En viss osäkerhet vidlåter dessa uppgifter men vad som definitivt är ett rekord är att en deltagare i finalen är 87 år gammal! Jag vet att fotfelet inte är förtjust i detta tjatande om hans ålder, men Urban du måste förstå att vi tycker du är beundransvärd. En applåd!

 

Grupp 5. En hård och jämn kamp stod mellan ett W, som i Björn W Ericsson, och en Sjökapten. Inbördes möte blev avgörande och det vann W med 3-2 som ledde till slutställningen 28 mot 27. Sjökapten fick dock följa med på seglatsen till den vackra grupp 4 där också Lill-Kaggen finns.

 

En pingishandled kan snabbt vridas hit eller dit. Resten av gruppen var oftast på väg dit när bollen gick hit från Cribba. 19 poäng skrapade handleden ihop vilket var fem mer än Krossen Bördin. Styrelsen har ett problem med den senare. Ska den fördubblade premien för försäkring mot skottskador bäras av kollektivet eller bör själva riskorsaken d v s Bördin betala för oss andra?

 

Hotet om alltings föränderlighet kvarstår och har blivit skarpare. Det är inte Gubben som hotar det ständiga medlemskapet i femman även om han tog en poäng i höstas. Hotet kommer istället från Lill-Nisse. Har han ett coachingkontrakt med Björn Borg? I våras sju poäng och nu elva. Vad månde bliva?

 

Chiles huvudstad tog 11 poäng. Alltså Santiago Perpal.

 

Grupp 4. Nykomlingen Atleten Andersson stod i en klass för sig. Han var rena muren och fick ihop 24 poäng mot Kaklets 23. Konstigt nog hördes mycket mindre kackel på bana 4 i höstas. Kan det bero på att Lobban inte längre var på motståndarsidan eftersom han nu pestade grupp 3?

 

När vi köpte den nya grönrutiga duken visste vi inte att den hade dyslexi. I mitten på tabell 4 fanns tre 15-poängare. Av dessa flyttades en viss Rollex Pacerek up till trean istället för Kaklet vars rygg till slut sa ifrån. Rollex var visserligen värd detta eftersom han fått slita till sig 10 av sina poäng genom walk-overs men duken gjorde fel. Vad duken inte såg var att Brorsan Fahlander hade fler plusgame men han hade förstås inte behövt slita med några walk-overs. Fel gubbe upp och duken hälsar sorry till Brorsan.

 

Den tredje 15-poängaren är efter detta knappt värd att nämnas men efter en viss skärmystling i ord tilltalas han numera Lill-Kaggen, troligen dock på väg mot Kaggen utan prefixet Lill.

 

Falukorven var mer krökt än vanligt och spelade under sin rakare nivå. Ner till femman ihop med Tokturen som lämnade 2 walk-overs och därefter allt gruppspel p g a livets hårda tempo.

 

 

Grupp 3. Sejouren i tvåan på våren gjorde Håret Hillborg gott. Han komponerade nu sitt spel på ett utmärkt sätt och noterade 28 poäng. Alpinisten Genberg dansade runt banan och hans stiliga backhand ledde ofta till segersång. Dessa två till tvåan. Vi får se om de håller tonen där också.

 

Dagis-Dinell parkerade i mitten på gruppen men det föreligger risk för förargelseväckande beteende. Han har ju så korta byxor.

 

Lobban fortsatte att förarga sina motståndare. Inte med byxorna men ni vet med vad. Respekt till Lobban dock som klarar det där spelet. Pröva själva får ni se.

 

Målarns avhopp i tvåan hade den effekten att bara en skulle flyttas ner från grupp 3 till 4. Matchen mellan Flyktige Brillioth och Proff Jacobsson var avgörande. Den planlades oavbrutet och ställdes lika ofta in. Oftast dock av Proff och den Flyktige tilldömdes wo. Här kommer ytterligare en brist hos gröna duken fram. Den saknar känsla för sociala vibbar. När en chans av ren tillfällighet uppstod att spela matchen innan terminen riktigt kommit igång tyckte duken detta var ok trots den tidigare domen. Proff vann med 7-5 i tiebreak och när den Flyktige ångade  till grupp 4 var det inte med lätta känslor.

 

Grupp 2. Livets hårda tempo nådde också Roger Målarn Olsson som hoppade av grupp 2 efter 12 år som aktiv. Det blev färre poäng att spela om. Dator-Erik orkade bara spela bra i matchernas första set. Därefter gjorde den ungdomliga vekheten sig påmind och många poäng tappades i andra seten trots högljutt stöd från klanen. 15 pinnar blev det och åter till grupp ett efter det snarast pinsamma besöket i våras. Trojanen Steen togs ju in av Fahlanderklanen med hopp om lojalt stöd men han byggde snabbt en motståndsgrupp. Nu följer han med Datorn upp i ettan men, kan ni säga mig, vad ska han där och göra?

 

Piraten, Äldsten Backvall, klarade sig imponerade bra när motståndet förmådde slå någorlunda raka slag jämfört med de vingliga och krokiga bollar som 3:an håller sig med. Rutinen visade sig också bl a genom att han rakade hem hälften av sina poäng på walk over. Heder till Äldsten som trots sin ensynthet bara var någon poäng från att gå tillbaka till sin hemmagrupp d v s ettan där han rumsterat i decennier.

 

Det ryktas att Nollan Kultti erbjudits gratis prenumerationer på flera så kallade vågade tidningar för att hoppa av och rädda Porr-Olle kvar i tvåan. Själv hävdar dock Nollan att det är hans politikernämnd som lagt sina kvällssammanträden på tisdagar. Det låter ju som en sannsaga men det är väl inte på Grand Hotel de ska träffas? Summan av Kardemumman: Hm-hm-Olle kvar i tvåan.

 

Grupp 1. Den största besvikelsen bland de högre stående medlemmarna var faktiskt vår limericktolkare alias revisor, Pojken Backvall. Han hade bara behövt spöa Kjesaren så hade denne åkt ner i tvåan. Lite skamligt är det att den ende torskrepresentanten vi har ska spela i ettan. Nu fick istället Pojken göra sällskap med Hövding Fahlander ner till grupp 2. Hövdingen hade tur som slapp byta tilltal. Nollan är ju redan upptaget.

 

Pojkens bror, Yngstingen håller fler och fler kanoner inom linjerna och var den som i höstas mest hotade kung Hårband. Kanske framtiden redan är här trots alla tveksamma signaler. Yngstingen var bara två poäng efter kungen, 20 mot 22. Men ifall han går ikapp får vi ett problem. Styrelsen har varit tveksam till tilltalet Hårbandet för vår tuffaste spelare. Men vad ska vi kalla en kille som spelar den vita sporten i en svart mössa?

 

Han Som Springer På Alla Bollar, Väggen Hjälmar, gnetade på i det tysta men fick bara en poäng vardera av Hårbandet och Yngstingen  och han slutade som trea  på 16.

 

 

Stora KM

 

Antagligen är det så här: Hårbandet har fått med sig ett litet gäng i ettan som genom sitt matchande mot denne stålman blivit avsevärt hårdare än mjukisarna från tvåan och trean som då och då gör mycket korta besök i ettan. Gänget har förstått att ska man ha en chans mot Hårbandet måste man spela med solglasögon som skydd mot gnistrande huvuddukar och glänsande pärlor i pannan. Stora KM  bevisar denna uppdelning i högre och lägre stående varelser. Jag hade varit riktigt stolt över denna analys om jag definitivt hade kunnat placera Kjesaren av Norge i den lägre kategorin men han svävar någonstans mitt emellan.

 

Underklassens Dator-Erik vann en match. Det var mot en annan underklassmedlem Proff Jacobsson. Så blev det möte med överklassens härskare och 11-3 i baken. Kjesaren i mittens rike sopade inte banan med Håret Hillbom men vann säkert för att sedan bli utklassad av Yngstingen Backvall med 7-6. Denne hade tidigare mött Trojanen Steen och liksom härskaren vunnit med 11-3, en typisk över- mot underklassiffra. Det är sagt förut men vad ska Trojanen i ettan och göra?

 

I semin på övre halvan alltså Hårbandet mot Yngstingen. Ungdomens vekhet skymtade fram mot den fullvuxne hårdingen. Säker seger för Hårbandet.

 

På nedre halvan mötte Pojken Backvall forehandstoppande Nollan Kultti. Pojken slickar lite sår efter tuff behandling i ettan under hösten men min klassanalys höll. Nollan utskickad med 9-2, alltså nästan 11-3. I nästa omgång väntade pappa Äldsten, Piraten, på sonen Pojken. Det blev inte bara generationsskillnad utan också en märkbar klasskillnad. Gissa vad resultatet blev? Just det 11-3 till Pojken. Äldsten hade tidigare i en ren underklassuppgörelse avfärdat Hövding Micke med 8-6. Ändå borde Hövdingen vara van vid piratklädseln vid det här laget.

 

Han med snudd på förargelseväckande beteende, Dagis-Dinell från trean, slog ut Porr-Olle i första omgången. En intressant match med visst fokus på de nedre regionerna. Att Dagis-Dinell kommer därnerifrån blev klart när han sedan mötte Han Som Springer På Allt, Väggen Hjalmar. Någon som vill gissa på resultatet? 11-3.

 

I nedre semin alltså Pojken mot Väggen. Ungdomen höll emot ganska bra i första set men vekheten visade sig i andra set när hårda Väggen vann med 6-0.

 

Väggen fortsatte med sitt returnerar-allt-spel i första set mot Hårbandet i finalen. När han dessutom la in ett och annat attackslag räckte inte Hårbandets bländande spel till. 6-2 till Väggen. Men sen blev det som vanligt. Hårdaste hårdingen Hårbandet tog andra set och avgörande tie-break med 10-7. Kommer Hårbandet nu definitivt att ta över piraten Äldstes roll som ständig vinnare av grupp 1?

 

 

Epilog

 

Denna skröna har möjligen gett ett intryck av att värna om det beständiga. En ständig valberedning, ständiga medlemmar i femman, ständig vinnare i ettan och så vidare. Detta är ett falskt sken. Kronoberg är en klubb med full fart mot framtiden. Inom endast några år kommer årsmötet att ta de ofrånkomliga besluten om dam – och ungdomssektionerna. Klubben kommer att krylla av veka ynglingar, kvinnor och barn. Den redan pågående, medvetna rekryteringen av unga, men ännu alltför veka liljor, kommer att resultera i raka, högväxande furor.

 

Faen troet, det blir nog Hårbandet i alla fall.

 

Vi vill dock som avslutning hälsa en hoper nya under året välkomna till vår ystra skara. Fredrik Andersson, Björn W Ericsson, Rikard Norberg, Göran Carlsson, Santiago Perpal och Magnus Håkansson.

 

En av våra snart 40-åriga juniorer, Jonas Lindholm är välkommen tillbaka med lagad hälsena.

 

Målarn Olsson tar time out liksom Turtoken, Nollan och kacklet Kakel. Janusz Smurawa gjorde bara en kort visit och Krossen Bördin hann både lämna och komma tillbaka under året efter påtryckning av lobbyledaren Trojanen.

 

Till sist ett allvarligt ord: Tack alla gruppledare, styret och andra som håller Kronoberg igång!

 

Nedtecknat av

 

Lill-KaggenKommentarer är stängt.